Aalst

Het dorpje Aalst ligt in de Bommelerwaard. Rust en ruimte karakteriseren het grootste gedeelte van de Bommelerwaard. Het landschap is weids, leeg en groen. Plassen, kreken, dijken, zompige polders en natuurgebieden overheersen de streek, die van oudsher moest vechten tegen het water, maar uiteindelijk het gevecht definitief gewonnen lijkt te hebben. De haven is voor plezierboten, waar de inwoners van Aalst voorrang hebben voor een ligplaats. De rivier de Afgedamde Maas en de in Aalst gelegen recreatieplas 'De Maasplas' zorgen voor uitstekende recreatiemogelijkheden. De ligging van het gebied met daarin de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel is zonder meer goed te noemen. Naast diverse sport-verenigingen, ligt er bij Almkerk het fraai aangelegde golfpark 'Almkreek' en in Kerkdriel golfclub 'Dorpswaard'. Via de A2 en A27 zijn steden als Amsterdam, Arnhem en Antwerpen normaliter binnen het uur bereikbaar. Meer in de nabijheid liggen de stads- en winkelcentra van Zaltbommel, Gorinchem en Den Bosch.

Aalst (Aolst in plaatselijk dialect) is een dorp in de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is gelegen aan de afgedamde Maas tegenover Veen, ten zuidwesten van de stad Zaltbommel. Het dorp telt 1986 inwoners (per 1 januari 2010).

SAB001000033

Geschiedenis

Naamsvermelding De oudste bekende vermelding van Aalst stamt uit 814/815. Volgens een akte schonk ene Baldericus enige stukken grond uit "Halosta" aan het Benedictijner klooster Laurisheim bij Mainz. Aan het eind van de tiende eeuw komen de namen "Altisti" en "Aloste" (in 983) voor, in de elfde eeuw de naam "Alaste" en in 1133 de naam "Aelst".


Bestuur In de middeleeuwen was Aalst een van de zeven lage heerlijkheden in de Bommelerwaard, behorende tot het Kwartier van Nijmegen in het Hertogdom Gelre. Gedurende de vijftiende en het grootste deel van de zestiende eeuw was Aalst in het bezit van de familie van Aalst. Door huwelijk erfde de familie Torck de bezittingen, waarna alles overging in het bezit van het geslacht van Lynden.
Van 1799 tot 1801 behoorde Aalst tot de gemeente Bommelerwaard. Toen deze werd ontbonden werd Aalst weer zelfstandig. Bij de invoering van gemeenten in Nederland rond 1811 werd Aalst tot 1818 een zelfstandige gemeente met in die periode twee burgemeesters. In 1818 ging Aalst op in de gemeente Poederoijen die op haar beurt in 1955 weer opging in de gemeente Brakel. Op 1 januari 1999 is deze laatste weer opgegaan in de gemeente Zaltbommel.

Kasteel Tegelijkertijd met de kastelen in Brakel en Poederoijen is ook het Kasteel Aalst gebouwd door Boudewijn de tweede, heer van Heusden. Het bestond waarschijnlijk uit een ronde zware woontoren. De laatste resten zijn in 1875 gesloopt en nu is slechts nog een stukje van de oorspronkelijke slotgracht zichtbaar nabij basisschool "De Burcht".

Steenfabriek Aalst is in de regio bekend om de Steenfabriek en om het gemaal. Bij een van die steenfabrieken, De Rietschoof, is een buurtschap ontstaan, dat dezelfde naam draagt als de steenfabriek.